Med má široké využití v kuchyni po celý rok. V letních měsících je nejčastěji využíván spolu s ovocem do jogurtů, kaší, studených dezertů nebo do zmrzlin. Své místo najde i u grilu, ať v zálivce na salát, dip k pochoutkám na ohni či při naložení masa. Přinášíme několik vyzkoušených receptů.

Vanilková zmrzlina

Na 1 vaničku si připravíme 3 bílky, ze kterých ušleháme pevný sníh. 3 žloutky, lžíci vanilkového cukru a 2 lžíce medu šleháme ve vodní lázni. Přidáme ušlehanou šlehačku, sníh z bílků, přendáme od vaničky a zmrazíme.

Ovocná zmrzlina

Směs ovoce, které nám dá zahrada – jahody, meruňky, maliny, ostružiny,.. rozmixujeme s medem – osladíme dle vlastní chuti, můžeme použít i med s naloženou vanilkou. Směs smícháme s jogurtem, zakysanou smetanou a ušlehanou smetanou v poměru 2:1:2 nebo podle stavu našich zásob:) Ochutnáme, dosladíme a zmrazíme.

Tvarohové ovocné knedlíky

2 kostky tvarohu v alobalu, 2 vejce, 250g hrubé mouky, špetka soli, ovoce

Z uvedených surovin zpracujeme těsto, dáme vařit vodu a vyválíme plát těsta. Rozkrájíme na stejné díly, do kterých zabalíme ovoce. Ve vařící vodě vaříme 5-8 minut dle velikosti. Vyndáme, ozdobíme strouhaným tvarohem a jogurtem a polijeme medem.

Ovocný salát

Připravíme se ovoce – borůvky, jahody, maliny, meruňky, meloun, broskve,… větší části pokrájíme na kousky. Vložíme do misky, zakápneme citronovou šťávou, přidáme med, promícháme a dáme vychladit.

Letní nápoj

Do džbánu připravíme vlažnou vodu, ve které rozmícháme med dle chuti. Přidáme kousky čerstvého ovoce, jedlé květy – sedmikrásku, fialku, lichořeřišnici, levanduli a citronovou šťávu. Zamícháme a dáme vychladit. Kdo má rád bublinky, dolije sodovkou nebo sektem.

Zálivka na salát

Známou salátovou zálivku z octa, oleje a soli můžeme vylepšit umeoctem a troškou medu.

Dip k masu

Základem je jogurt nebo zakysaná smetana. Doplníme je nasekanými bylinkami – bazalkou, pažitkou, šalotkou,…a přidáme trošku medu a citronovou šťávu na doladění chuti.

Maso na grilu

4 lžíce medu , 4 lžíce kečupu, 6 nakrájených stroužků česneku, 3 lžíce oleje (olivový, slunečnicový, řepkový – jakýkoliv, který máte rádi), 1 lžíce sojové omáčky omáčky, 1 lžíce worcestrové omáčky, šťáva z 1 – 2 citronů, 1 lžička mleté červené papriky, sůl, čerstvě mletý pepř a další byliny podle chuti. Vše smícháme dohromady, dokud se obsah nespojí. Do marinády naložíme maso alespoň na 3 hodiny. Grilujeme na rozpáleném grilu na grilovacím tácku, aby se med nepřipaloval.

Dobrou chuť přeje Kamila Rubešová, https://kozominskymed.eu/

0 replies

Zanechte komentář

Chcete se zapojit do diskuse?
Klidně se přidejte!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *