Všichni ji potkáváme, někdo ji má rád, někdo ji nerad a snaží se ji zbavit. Krásná žlutá barva přitahuje naši pozornost, rozveselí nás. Pampeliška snižuje krevní tlak, krevní cukr, cholesterol, prospívá jak krevnímu oběhu, tak i zlepšuje činnost srdce. Podporuje také trávení, pomáhá regenerovat játra, žlučník, slinivku, uklidňuje žaludek a trávicí soustavu, čistí a posiluje ledviny, léčí močové cesty, pomáhá chránit před slábnutím a řídnutím kostí. Pro naše tělo můžeme použít kořen, list i květy.

Květy – určitě jste slyšeli o pampeliškovém medu. Jde ale o nepřesný název sirupu, který se připravuje z pampeliškových květů a cukru.

Listy – čerstvé jsou výborné do salátů, pomazánek. Můžeme využít na čaj, odšťavit spolu s další zeleninou nebo nasušit do zásoby.

Kořen – očisťuje játra, žlučník, slinivku a slezinu.Pomáhá vylučovat toxiny z těla a působí močopudně, což přispívá i k očistě ledvin a močového systému. Pampeliška podobně jako kopřiva čistí krev, proto je vynikající bylinkou, pokud máte potíže s pokožkou – akné, ekzémy, nehojící se rány na kůži.

Při používání všech částí pampelišky je důležitá interakce s léky a může být kontraindikováno u některých zdravotních stavů. Pokud máte jakékoli zdravotní problémy nebo užíváte léky, měli byste se poradit se svým lékařem nebo odborníkem na přírodní medicínu před začátkem užívání. Nedoporučuji užívat dlouhodobě, vždy dělat pauzy.

Nejlepším obdobím na užívání je jaro.

0 replies

Zanechte komentář

Chcete se zapojit do diskuse?
Klidně se přidejte!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *